Predsednik Vučić raspisao parlamentarne izbore za 3. april

Aleksandar Vučić je potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, koji stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku.

„Na osnovu člana 109. stav 1. i 5. Ustava Srbije, shodno članu 21. stavu 1. zakona o Predsedniku Republike, a na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije od 14. februara 2022. donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine“, rekao je Vučić.

Predsednik je potpisao i odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine. Izbori su raspisani za 3. april.

Kako je rekao, rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu te odluke, što suštinski znači da će sve izborne radnje gotovo u istom trenutku početi da teku.

Izbore za narodne poslanike sprovešće organi za sprovođenje izbora, na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika, a odluka stupa na snagu trenutkom objavljivanja u Službenom glasniku.

Vučić je pozvao građane da izađu na izbore. „Pozivam građane da uzmu učešće u izborima, da zemlja pokaže svoj demokratski kapacitet“, poručio je predsednik. 

„Prethodni saziv Narodne skupštine Republike Srbije obavio je važne zadatke za našu zemlju, posebno u sferi vladavine prava. Mnogo drugih važnih poslova narodni poslanici i Vlada su obavili, naročito po pitanju ekonomskog napretka“, istakao je predsednik.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici predlog da predsednik Republike raspusti Narodnu skupštinu.

Ranije danas, predsednik parlamenta Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. april.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar