Председник САНУ за РТС: Учинићу све да Академији обезбедим континуитет са традицијом

Зоран Кнежевић је рекао за РТС да је у предлогу рада који је представио на предизборној конференцији да је истакао да би окосницу његовог рада требало да буде континуитет са претходним периодом и управљање у складу са стандардима САНУ-а.

„Континуитет се сам по себи наметнуо јер је Академија у последњих осам година постала добро уређена институција у којој има велики број активности“, истакао је Кнежевић.

Према његовим речима, за ново руководство је изазов да тај ниво одржи и евентуално унапреди.

„Надам се да је искуство које имам и ја и моји сарадници нека врста гаранције да у нашој намери да управљамо на добар начин и да ћемо у томе и успети“, напоменуо је председник САНУ.

Говорећи о КиМ, рекао је да се Академија већ 150 година бави Косовом и Метохијом, углавном користећи научни метод и у оквиру компетенција које она има.

„Ми смо спремни да се одазовемо и одазвали смо се пре две године позиву који је иницирао председник Републике. Академија је послала књигу са једним бројем мишљења и предлога“, рекао је Кнежевић и додао да је недавно на Одбору за КиМ покренута распава о тренутном преговарачком процесу.

Кнежевић је једини председник САНУ по коме један астероид носи име.

Напомиње да астрономија није можда најпопуларнија наука, али је најстарија и једна од најлепших и најатрактивнијих.

„Наша астрономска опсерваторија у Београду пре неки дан је обележила 136 година од оснивања. Астрономија је присутна у нашем друштву. Чињеница да сам ја као астроном изабран на чело председника САНУ, ако допринесе да се неки млади људи определе да студирају астрономију, онда ће и мој избор бити од користи“, рекао је Кнежевић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar