Predsednik Egipta u Beogradu – Vučić: Poseta ima istorijski karakter; El Sisi: Volimo srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je velika čast što Srbija ima priliku posle gotovo četiri decenije da ugosti egipatskog predsednika.

„Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Neretko volimo da nešto nazovemo istorijskim, ali sam siguran da će nam produbljivanje odnosa mnogo toga doneti u budućnosti. Uveren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se videti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo raditi zajedno“, kazao je Vučić.

Mnogo je oblasti, dodaje, koje su otvoreni sa Egiptom.

„To je tek početak. Dogovorili smo ubrzanu saradnju, od sajmova, svuda će Srbija prisustvovati“, naveo je Vučić.

Razgovarali su, dodaje, o mnogo konkretnih tema.

„Siguran sam da ćemo ustanoviti dobru saradnju u prodaji žitarica Egiptu. Dobili smo sertifikate za pšenicu i jabuku, nadamo se i za goveđe meso. Pokušaćemo do kraja godine da usaglasimo sporazum o slobodnoj trgovini“, istakao je predsednik Vučić.

Smatra da u oblasti vojnotehničke saradnje imamo mnogo toga da ponudimo jedni drugima, da napravimo zajednička preduzeća i da se oslonimo jedni na druge.

„Samo u poljoprivredi ove godine smo u prvih šest meseci pokrili ono što nam je u prethodnoj godini bila razmena“, ukazuje Vučić.

Navodi da je direktna avio-linija zbog kovida morala da bude prekinuta, ali da bi trebalo da se uspostavi direktna linija Beograd–Kairo.

Govorili su, dodaje, o situaciju u svetu, u regionu Mediterana, Evropi, i situaciji u Ukrajini.

„Dogovorili smo se o veoma bliskoj saradnji između naših ministarstava spoljnih poslova, da u međunarodnim forumima blisko sarađujemo. Imaćemo vremena i sutra da govorimo. Želja srpskog naroda i svih građana Srbije koja je nepodeljena – nikada nećete čuti loše od građana Srbije o Egiptu. Ponosan sam što posle 35 godina mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku, uveren da će naša saradnja biti mnogo bliža u budućnosti, zahvaljujući i tako velikom lideru kao što je El Sisi“, istakao je Vučić.

Your browser does not support the video tag.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar