Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Vučić i Alijev: Veže nas prijateljstvo i strateško partnerstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjim sporazumima saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

„Razgovarali smo o svim važnim stvarima, kako da sarađujemo u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa“, rekao je Vučić.

Naveo je da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, a da je danas izvoz 22 milijarde kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

Predsednik je dodao da se radi na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina gasa iz Bakua.

„Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bismo obezbedili energetsku bezbednost“, rekao je Vučić dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Naveo je da će nam u narednom periodu biti neophodna veća energetska bezbednost, da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, te da je posebno zahvalan Alijevu što to razume.

Vučić je rekao da su danas potpisani važni sporazumi i dodao da će u narednih 20 dana, sa nekoliko ministara, otići u nezvaničnu, ali radnu posetu Bakuu.

„Da razgovaramo o nekoliko strahovito važnih tema za nas… Da strateško partnerstvo produbimo i veoma konkretnim sporazumima“, rekao je Vučić.

Poručio je da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i da jedna drugu pomažu u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN.

„Plašim se da je danas, i o tome sam mnogo naučio od Alijeva, malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog javnopravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnost i opcija za našu budućnost“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Azerbejdžanu, ali da su i Azerbejdžan, ali i sam predsednik Alijev, apsolutno pouzdani partneri.

„Mi moramo zbog svih protokolarnih stvari da potpisujemo, ali za nas je njegova reč dovoljna“, rekao je Vučić.

Dodao je da su azerbejdžanski partneri bili iznenađeni kada je Srbija godinu dana pre roka platila za radove na deonici Ljig–Preljina, koju je bez dana kašnjenja gradila azerbejdžanska kompanija.

Naveo je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, o nestašici đubriva, podizanju petrohemijskih kombinata, vojnotehničkoj saradnji, unapređenju saradnje u međunarodnoj areni…

Vučić je rekao da je još mnogo više pred dve zemlje i da će moći zajedno da urade mnogo u interesu i korist oba naroda. Naveo je da se raduje predstojećim susretima u Azerbejdžanu, kao i skorom, ponovnom susretu u Beogradu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar