Predat zahtev Vlade Srbije Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević saopštio je da je Vojska Srbije, nešto pre 11 časova, na administrativnoj liniji kod Merdara predata u pisanom, štampanom obliku Odluka Vlade Srbije, odnosno Zahtev za vraćanje do 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM.

„Obavestio sam predsednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta i predsednicu Vlade Srbije da je Vojska Srbije, odnosno Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a pri Generalštabu Vojske Srbije, jutros nešto pre 11 časova predala na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom štampanom obliku Odluku Vlade Srbije odnosno Zahtev za vraćanje do 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM“, napisao je Vučević na Instagramu.

Dodao je da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, Vojska Srbije Kancelariji Kfora poslala mejl sa prilozima koje čine – Odluka Vlade Republike Srbije, zahtev i dodatna dokumentacija kancelariji Kfora.

„Mi smo formalno-pravno, tehnički, pokrenuli proceduru u skladu sa Rezolucijom 1244, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da zahtevamo i koristimo ono što je definisano međunarodnim javnim pravnim aktima, međunarodnim javnim pravom, nešto što niko ne može da ospori Srbiji i u kontekstu zaštite naših nacionalnih, državnih interesa i svakako radi zaštite našeg naroda na prostoru pokrajine Kosovo i Metohija“, naveo je Vučević u saopštenju na sajtu ministarstva.

Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na teritoriju Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji „Četvrtkom u 9“ da je odluka donesena jednoglasno, ističući da bi to dovelo do smanjenja tenzija. Međutim, napomenuo je da Kfor verovatno neće prihvatiti zahtev Srbije.

„Mislim da bi to bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole onoga što oni nazivaju graničnim prelazima, u stvari administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i to bi dramatično smanjilo tenzije i do bi bila dobra odluka. Pretpostavljamo na osnovu svega što smo čuli da to neće biti prihvaćeno“, kaže Vučić.

Vučić je rekao i da očekuje najveće pritiske zbog Kosova i Metohije i da je poručio međunarodnim predstavnicima da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN, a da o ostalim stvarima može da se razgovara.

Odluka Vlade Srbije donesena je usled najnovijih tenzija na severu KiM, gde već sedmi dan traju barikade Srba – protestujući zbog hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na Severu.

Situacija na KiM se ne smiruje, jer su predstavnici privremenih prištinskih vlasti nastavili sa hapšenjem Srba. Slađan Trajković uhapšen je sinoć u Bošnjačkoj mahali, u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Jedan je od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu.

Supruga uhapšenog rekla je da ga navodno terete za ratni zločin.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da novo hapšenje pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar