Пре које године девојчице не би смеле да ступе у сексуалне односе и шта радити када дође до трудноће

Малолетничке трудноће су глобални проблем, а СЗО је 1994. у Каиру изнела препоруку да пре 18. године не би требало планирати трудноћу због физичких, психолошких и духовних аспеката, подсећа др Зоран Станковић.

Девојчице од 16. године саме одлучују да ли желе да роде, а пре тога одлука је на родитељима. Станковић наводи да се родитељи углавном одлучују за прекид трудноће.

“Ту имамо две различите ситуације, када деца поделе то с родитељима у првим недељама трудноће и родитељи на време дођу како би се нашло безбедно решење, али има деце која су уплашена, то крију и не поделе са родитељима на време, сачекају 10, 12. недељу и онда када постаје компликовано и законски недозвољено прекинути трудноћу, тек онда поделе информацију“, рекао је др Станковић.

Напомиње и да је проблем рано ступање у сексуалне односе, као и да из здравствених разлога девојчице не би требало да ступе у сексуалне односе до две године од добијања менструације. У случају да у том периоду дође до трудноће могу настати и посебне компликације.

Малолетничке трудноће не оптерећују само појединца и његову породицу, већ и здравствени систем. Код непланираних трудноћа мање се пажње посвећује деци и чешће код деце долази до повреда које захтевају интервенцију хирурга, навео је др Станковић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar