Повереница: Највише притужби по основу дискриминације Рома

Како је саопштила Канцеларија Поверенице за заштиту равноправности, међу притужбама по основу националне припадности највећи број поднет је због дискриминације ромске националне мањине (87,7 одсто), што указује на преовлађујуће ставове, социјалну дистанцу, стереотипе и предрасуде са којима се Роми и Ромкиње суочавају.

Када је реч о областима, највише притужби поднето је због дискриминације у поступцима пред органима јавне власти, као и поступку запошљавања или на послу.

У односу на претходне године, повећан је и број притужби због дискриминаторног говора у јавном простору (спортским и другим догађајима или од стране јавних личности), на друштвеним мрежама и у медијима.

Поверенику се током године обратило 3.300 грађана који су очекивали помоћ и подршку у остваривању различитих права и услуга, а поступак је вођен у 1.879 предмета.

Повереник је упутио укупно 412 препорука мера за остваривање равноправности и заштиту од дискриминације, а по донетим препорукама поступљено је у 88,4 одсто случајева, што наставља тренд поступања по препорукама из претходних година.

Поред редовног годишњег извештаја, Повереница је током 2022. године израдила Извештај о мониторингу спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација жене, мир и безбедност у Републици Србији (2017-2020), а сачињена је и редовна годишња Анализа учешћа жена у јавном и политичком животу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar