Potpisano više sporazuma o saradnji Srbije i Gabona

U Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu potpisali su Protokol o nastavku važenja bilateralnih sporazuma zaključenih sa SFRJ između Vlade Srbije i Vlade Gabona, Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazum o saradnji u oblasti nauke, tehnologije, obrazovanja i kulture i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

„To su izuzetno važni sporazumi“, rekao je Selaković novinarima nakon potpisivanja i dodao da je današnji sastanak bio prilika da se nastave razgovori koje je imao prilikom posete Gabonu u februaru ove godine.

Naveo je da su današnji razgovori bili prilika da se afirmišu tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Gabona, a u susret 2023. godini kada će, podsetio je, dve zemlje obeležiti i proslaviti 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Zato ovu posetu vidim kao nastavak naših započetih aktivnosti početkom ove godine, ali i kao pripremu za sledeću godinu kada ćemo obeležiti jubilej i kada ćemo, nadam se, biti u prilici da predsednika Gabonske Republike ugosti naš predsednik Aleksandar Vučić u zvaničnoj državnoj poseti ovde u Beogradu“, rekao je Selaković.

Istakao je da se bilateralni odnosi Srbije i Gabona temelje na tradicionalno bliskim vezama i prijateljstvu koje je, kako je rekao, decenijama davalo ozbiljne rezultate.

„Veoma smo zainteresovani za nastavak intenzivnog političkog dijaloga i unapred se radujemo našim budućim susretima, razgovorima i dogovorima“, rekao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Gabona zahvalio je na gostoprimstvu i dodao da je Srbija uvek bila prijateljska zemlja i da Gabon ima posebne istorijske veze sa Srbijom još od Josipa Broza Tita.

„Treba da radimo na saradnji“, istakao je Musa-Adam.

Naveo je da Gabon danas radi na diverzifikaciji svoje ekonomije i poručio da su svi partneri koji mogu da im pomognu dobrodošli.

„U slučaju diverzifikacije naše privrede, svi su partneri dobrodošli da nam pomognu da napravimo hab od Gabona, jedan hab usluga i mislim da Srbija može u tome da nam pomogne“, rekao je Musa-Adam.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar