Potpisani sporazumi o saradnji između Srbije i Esvatinija

Nikola Selaković je posetu Tulisil Dladl ocenio kao istorijsku, jer je u 32 godine dugoj istoriji diplomatskih odnosa dveju zemalja to prva zvanična poseta šefa diplomatije Esvatinija Srbiji.

Ministar je podsetio da su naši odnosi značajno duži, budući da je nekadašnja Jugoslavija bila jedan od glavnih protagonista antikolonijalne borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih naroda Afrike.

„To prijateljstvo je jačalo tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja, a od ovog današnjeg trenutka, koji smo obeležili potpisivanjem pet veoma značajnih dokumenata, pokazali smo opredeljenost za jačanje naših odnosa u budućnosti“, kazao je Selaković.

Srbiju i Esvatini, kako je rekao, tek čeka period intenzivnije saradnje, što podrazumeva i posete na visokom i najvišem nivou, podsećajući da postoji poziv predsednika Aleksandra Vučića kralju Msvatiju Trećem da poseti Srbiju.

Selaković je posebno istakao da su studenti iz Esvatinija, koji u Srbiji borave u okviru programa „Svet u Srbiji“, među najboljim stranim studentima na našim univerzitetima, dodavši da će im, po okončanju studija, biti omogućeno da obavljaju stručnu praksu u srpskim državnim organima, preduzećima i institutima.

U razgovoru je, kako je dodao, bilo reči i o modalitetima za unapređenje saradnje u raznim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport i turizam.

Dladla: Posebna zahvalnost za stipendije studentima

Šefica diplomatije Esvatinija zahvalila je na toplom i srdačnom dočeku, i navela da i studenti iz te zemlje svakodnevno u Srbiji nailaze na topao prijem.

„Kraljevina Esvatini i Republika Srbija imaju duge bilateralne odnose koji sežu u vreme SFRJ. Veze naših država su oduvek počivale na uzajamnoj podršci, solidarnosti i razumevanju, i divimo se načinu na koji je Srbija prigrlila nasleđe Jugoslavije kada je reč o Africi“, rekla je ministarka Dladla.

Posebnu zahvalnost izrazila je zbog stipendija studentima u okviru programa „Svet u Srbiji“, konstatujući da će obrazovani mladi ljudi osigurati budućnost Esvatiniju.

Takođe, ministarka je prenela zahvalnost vlade Kraljevine Esvatini na pomoći u hrani koju je Srbija dostavila tokom pandemije Kovida 19.

Ministar Selaković i ministarka Dladla danas su potpisali niz dokumenata – Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola.

Takođe, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je sa ministarkom Tulisilom Dladlom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otvorilo je danas svoja vrata za studente iz Esvatinija koji se školuju u Beogradu, a nakon obilaska Muzeja diplomatije, obratili su im se ministar Selaković i ministarka Dladla.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar