Potpisan grant za brzu prugu Beograd–Niš; Vučić: Poklon EU vredan 610 miliona evra

Vučić o predlogu EU: Od naroda nisam ništa krio

Predsednik Vučić izjavio je da je juče dobio priznanje od obojice sagovornika za vrlo konzistentnu politiku.

„Ne znam kako su se svi iznenadili, a sve članove predloga sam lično pročitao u Skupštini. Večeras ću temeljno i detaljno da govorim o svemu. Od naroda ništa nisam krio, neću ni danas, ni sutra. Mi na drugačiji način vidimo u odnosu na 22 zemlje EU situaciju na KiM. Nije to od juče. U EU odlično znaju šta sam rekao i Makronu i Šolcu i gospođi Meloni, svim našim evropskim prijateljima“, kazao je Vučić.

Opširnije Kraće

Vučić: Od EU smo na poklon dobili 610 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je reč o jednom od najvećih projekata dosad, i to ne samo infrastrukturnih.

Ističe da je vredan dve milijarde i 775 miliona evra, od čega nam EU poklanja 610 miliona evra. Iz budžeta Srbije izdvaja se 525 miliona evra, a ostatak će, navodi predsednik, po najpovoljnijim kamatama biti finansiran od EIB i EBRD-a.

„Za ovo živite. Sa komesarom Varheljijem sam gledao plate iz decembra – Niš 670 evra prosečna, 680 u Kragujevcu, a na Vračaru 1.250, na Novom Beogradu 1.150, onda vidite da moramo mnogo toga u centralnu Srbiju da ulažemo, u jug Srbije“, rekao je Vučić.

Navodi da će Niš ovom brzom prugom biti spojen sa Beogradom, ali i sa Istanbulom, Solunom, Atinom.

„Niš će biti na sat i 40 minuta udaljen od Beograda, a sada ne možete kolima bez dva i po sata da stignete, a vozom treba šest sati“, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija u Oliveru Varheljiju ima velikog prijatelja i zahvalio mu na svemu što je učinio za Srbiju.

Your browser does not support the video tag.

Varhelji: Projekat može da promeni realnost za građane Srbije i regiona

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji zahvalio je na dobrodošlici.

„Drago mi je što sam ponovo u Srbiji. Čini se da Evropa isporučuje rezultate. Putovali smo vozom zajedno sa predsednikom i ambasadorima zemalja članica EU. Time smo hteli da obeležimo razvoj projekta Beograd–Niš koji će se finansirati zajedno sa EIB u iznosu od četiri milijarde evra, a EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći“, rekao je Varhelji.

Taj projekat, kako napominje, može da promeni realnost za građane Srbije i građane celokupnog regiona.

„Ovaj voz treba da donese nova radna mesta, ulaganja na jugu Srbije. Ovaj voz ne samo da treba da stvori mnogo širu trgovinsku rutu, već i da pruži mogućnost građanima Srbije da do prestonice dođu mnogo brže. To znači i da doprinesemo ekonomskom ubrzanju malih proizvođača. Prošli put kada sam bio ovde potpisali smo ugovor o energiji. Danas ovde imamo saobraćaj koji kreće da se razvija punim zamahom“, kazao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, prvi deo doprinosa EU energetskom paketu za Zapadni Balkan dostigao je budžet Srbije.

„Doprinos koji smo mi dali zarad pravazilaženja svih teškoća ove zime – preneli smo oko 150 miliona evra u budžet Srbije. Nadamo se da ćemo time moći da ublažimo efekte energetske krize“, istakao je Varhelji.

Your browser does not support the video tag.

Svečano potpisana prva tranša investicionog granta za prugu Beograd―Niš

Potpisan je ugovor prve tranše investicionog granta za prugu Beograd–Niš u vrednosti od 598 miliona evra. Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Nakon potpisivanja, predsednik Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila. 

Ukupna vrednost radova procenjena je na više od dve i po milijarde evra. Početak radova, kako je najavljeno, mogao bi da se očekuje 2024. godine.

Your browser does not support the video tag.

Sastanak Vučića i Varheljija u vozu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji krenuli su nešto posle 12 časova vozom sa stanice u Prokop ka Ripnju, na železničkom pravcu buduće brze pruge Beograd–Niš, za koju će nešto kasnije biti potpisana prva tranša investicionog granta EU.

Vučić je Varheljiju rekao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešte do Niša za oko četiri i po sata.

Vučić je upoznao Varheljija sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji.

Predsednik Vučić i Varhelji će zatim ceremonijalno potpisati prvu tranšu investicionog granta za deonicu Beograd–Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Tokom vožnje će biti održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU.

Sporazum koji se danas potpisuje odnosi se na gradnju deonice Stalać–Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge.

Na pruzi Beograd–Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd–Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Opširnije Kraće

Vučić dočekao Varheljija na železničkoj stanici Beograd centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, odakle će se vozom odvesti do stanice Ripanj.

Vučić i Varhelji će u vozu održati sastanak u četiri oka, nakon čega će ceremonijalno potpisati prvu tranšu investicionog granta za deonicu Beograd–Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Tokom vožnje će biti održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU.

U Prokopu prisustvuju ministri Goran Vesić, Siniša Mali, Tanja Miščević, Dubravka Đedović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadori zemalja EU i drugi gosti, kao i direktori železničkih preduzeća.

Predsednik Vučić i evropski komesar će se zatim vratiti na železničku stanicu Beograd centar, gde će se obratiti medijima.

Opširnije Kraće

Grant je o finansiranju jednog dela brze pruge Beograd–Niš, čija je ukupna dužina 230 kilometara. Sporazum koji se danas potpisuje odnosi se na gradnju deonice Stalać–Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge.

Na pruzi Beograd–Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd–Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Takođe, trenutno se vrši izrada tehničkih specifikacija vozova koje će kupovati država Srbija, specijalni vozovi za tu prugu i planirano je da se do Niša iz Beograda stiže za 100 minuta.

Svi sporazumu odnosno odobrenja sredstava za sve etape planirane planirani su do kraja 2024, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin–Niš.

EU će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra – EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd–Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Sredstva se neće izdvojiti odmah u celini nego kako se bude radila koja etapa i završavao i odobravao idejni projekat koje će odobravati revizorska komisija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar