После Мицотакиса, и Ципрас одбио мандат за нову грчку владу, све извеснији нови избори

Ципрас је рекао да је одговорио на своју институционалну обавезу да дође и каже да не прихвата мандат, јер, како је оценио, не постоји могућност формирања Владе, пренео је грчки јавни сервис ЕРТ.

Сакеларопулу је истакла да „Устав на јасан начин предвиђа континуитет“ и изразила наду да ће „наредни избори дати Владу“.

Актуелни грчки премијер Кирјакос Мицотакис, чија је странка Нова демократија освојила највише гласова на парламентарним изборима у недељу, рекао је у понедељак да неће формирати коалициону владу и да се нада одржавању нових избора 25. јуна.

Мицотакис је то рекао у разговору са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, која је њему првом званично понудила прилику да формира владајућу коалицију на основу Устава.

Грчка владајућа Нова демократија на парламентарним изборима одржаним у недељу је освојила 40,79 одсто гласова, испред левичарске Сиризе, која је добила 20,07 одсто гласова, на основу више од 99 одсто пребројаних гласачких листића.

Социјалистички ПАСОК, предвођен Никосом Андрулакисом, заузео је треће место са 11,46 одсто гласова. Одзив бирача био је 61 одсто.

Председница Грчке, према процедури, трима странкама са највише освојених гласова на изборима даје по три дана за формирање коалиционе владе.

Пошто је извесно да ниједна неће саставити Владу, Сакеларопулу ће именовати прелазну владу која треба да припреми нове изборе који би требало да се одрже за око месеца дана, највероватније 25. јуна.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar