Poslanici o regulatornim telima i učešću vojske u inostranim operacijama

Ministarka pravde Maja Popović predložila je Skupštini Srbije tri kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije i to Dejana Damjanovića, Dragana Sikimića i Kostu Sandića.

Popovićeva je rekla da su ovi kandidati posle sprovedenog konkursa sakupili više od 80 poena na stručnom testu.

Navela je da 100 poena na testu ima predloženi Dejan Damjanović, a zatim slede Sikimić i Kosta Sandić.

Sikimić je dosadašnji direktor Agencije, Damjanović obavlja funkciju zamenika direktora Agencije za sprečavanje korupcije od 6. avgusta 2018.godine, a Kosta Sandić je doktor političkih nauka i magistar pravnih nauka iz Beograda.

U obrazloženju koje je parlamentu dostavila ministarka pravde piše da je to ministarstvo raspisalo javni konkurs za direktora Agencije za sprečavanje korupcije koji je objavljen u dnevnom listu Politika 25. oktobra 2022. godine, kao i u Službenom glasniku i na internet stranicama Ministarstva pravde, Agencije za sprečavanje korupcije i Pravosudne akademije.

Upravni odbor Pravosudne akademije je na sednici 14. novembra obrazovao Komisiju za izbor direktora, posle čega je na javnom konkursu prijave podnelo šest kandidata.

Posle sprovedenog konkursa Komisija za izbor direktora je sastavila rang listu učesnika prema postignutom uspehu na delu testa na kojem se ocenjuje stručna osposobljenost, znanje, veštine i program rada Agencije i dostavila je ministru pravde 10. januara 2023. godine.

U biografiji Dejana Damnjanovića se navodi da je diplomirani pravnik, te da u Agenciji za sprečavanje korupcije radi od osnivanja, prvo kao savetnik u Odeljenju za registre, potom na mestu načelnika Odeljenja za registre i od 2012. obavlja dužnost Šefa Kancelarije direktora.

Dragan Sikimić je diplomirani pravnik, sa položenim pravosudnim ispitom.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji koja je dostavljena poslanicima, Sikimić je šef delegacije Srbije pri Grupi država protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO) i član Koordinacionog tela za sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23.

Kosta Sandić je stručnjak za bankarstvo, finansije, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sprečavanje korupcije i ekonomiju.

Stekao je zvanje doktora političkih nauka 2010. godine, a 1989. godine je stekao zvanje magistra pravnih nauka.

Radio je ranije u Narodnoj banci Srbije, Komercijalnoj banci i Poreskoj upravi Ministarstva finansija.

Poslanici su prethodno odlučili da se o predloženih 26 tačaka dnevnog reda vodi objedinjena rasprava, a predlog šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića da se vreme rasprave duplira, nije prihvaćen.

Na dnevnom redu vanrednog zasedanja je 26 tačaka među kojima su izveštaji o radu nezavisnih regulatornih tela i pojedinim međunarodni finansijskim ugovorima, kao i ugovori o zajmu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar