Poslanici o izmenama Zakona o državnim službenicima

Aleksandar Martinović je obrazložio da je Vlada predložila da se za dve godine odloži primena Zakona o državnim službenicima prema kojoj se raspisuje konkurs za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima zbog povećanog obima posla. 

Naveo je da je ta odredba uneta u zakon 2018. godine u cilju dalje profesionalizacije i depolitizacije javne uprave.

„U međuvremenu desile su stvari koje niko nije mogao da predvidi poput pandemije i nije bilo uslova i kapaciteta da se državni organi pripreme za prijem državnih službenika putem konkursa“, rekao je Martinović.

Istakao je da je odlaganje roka od dve godine važno pre svega zbog pravosdunih organa, sudova i javnih tužilaštava, gde zbog povećanog obima posla na određeno vreme radi skoro 2.000 ljudi.

„U slučaju da ne usvojimo izmene zakon praktično bi doveli do blokade rada pravosudnog sistema i svih sudova“, objasnio je Martinović i dodao da se to ne odnosi samo na pravosuđe već bi se u problemu, ukoliko se zakon ne usvoji, našli i zaposleni u drugim državnim organima.

Transparenti opozicije sa predlozima zakona 

Poslanici dela opozicije, koji su kritikovali način na koji je sazvana sednica Narodne skupštine, zbog kojeg, kako oni tvrde, opozicija nije bila u mogućnosti da podnese dopune dnevnog reda, danas su u znak protesta u sali držali transparentne na kojima su bili ispisani njihovi predlozi zakona.

Među zakonima čiju raspravu predlaže opozicija su, kako je novinarima preneo šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, su zakon o zakupu stanova i kuća, zakon za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, zakon o porezu na dohodak građana.

Opozicija je želela da se raspravlja, kako je pisalo na transparentu, i o zakonu o vanrednom kriznom porezu na dobit pravnih lica, te zakonu o porezu na imovinu. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar