Poslanici Evropskog parlamenta u pismu Beogradu traže održavanje Evroprajda

U pismu koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava navedeno je da je Parada Ponosa „mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja“.

Pismo je potpisalo 145 poslanika Evropskog parlamenta, koji smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učesnika šetnje, „potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje“.

„Nažalost, situacija kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe“, piše u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici navode da obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope podrazumevaju da države članice „treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava“.

U pismu se apeluju na Vladu Srbije da omogući da se Evroprajd održi po planu, da se dodatno obaveže na angažovanje dovoljno pripadnika policije kako bi se osigurala bezbednost skupa i da pokrene dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u utorak da Evroprajd neće biti održan i da država neće promeniti svoju odluku.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar