Поплаве у Италији – излила се 21 река, у појединим регионима незапамћена катастрофа

Након изузетно дугог сушног периода, Италију су погодиле јаке падавине, што је довело до изливања река и плављења градова Ћезена, Форли, Рићоне, Пезаро и Болоња. Последице су затварање железничког саобраћаја, школа, евакуација неколико хиљада грађана, као и забрана повратка у та места док се ситуација не санира.

„За мање од пола минута вода је достигла око метар и по. Трчали смо уз степенице, а вода је ишла за нама. После смо са балкона гледали шта се то дешава“, каже један од житеља.

„Народ и управа града су се организовали, кренула су чишћења, избацивање поплављених ствари, померање аутомобила са улица који су блокирали путеве“, наводи Ђорђе Пантић.

Надлежни су позвали грађане да се држе подаље од река, да ни из једног разлога не силазе у подруме, а они који живе близу река требало би да остану на вишим спратовима.

Гувернер региона Емилија Ромања Стефано Бонаћини изјавио је да се ради о катастрофи какву ова територија не памти. До сада је дошло до 250 одрона од којих 120 са врло тешким последицама. Ватрогасци и карабинијери су на терену и непрекидно помажу људима да изађу из поплављених домова. Ангажовано је 750 ватрогасних јединица, пет хеликоптера и 10 дронова.

Проглашен је црвени метео-аларм, а причињена је и велика штета на инфраструктури, као и пољопривреди. Наиме, под водом су терени на којима се узгајају брескве, крушке, киви, јабуке, али и пшеница и поврће.

Изузетно лоши временски услови нису погодили само централну Италију, већ и југ земље. У региону Сицилија и Кампања, нарочито на острву Искија где је евакуисано више од 40 породица због ризика од одрона земље, ситуација је изузетно тешка.

Следећег уторка ће се одржати ванредна седница министара на којој ће бити речи о драматичним последицама у регионима погођеним временским непогодама.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar