Помен код споменика „Зашто“ – сећање на недужно страдале раднике РТС-а у НАТО бомбардовању

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у 2 сата и 6 минута иза поноћи 23. априла 1999. године. Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Тада је погинуло 16 радника РТС-а који су страдали на својим радним местима.

Додао је да су НАТО авиони „без икаквог јасног упозорења, без гриже савести, са безбедне удаљености испалили ракете на зграду РТС-а иако су добро знали да је у њој сваке ноћи било између 150 и 160 људи“.

Нагласио је да је у историји ратовања први пут бомбардована једна медијска кућа и том приликом на свом радном месту убијено је 16 радника.

“Шеснаест обичних људи који су имали породице које су их чекале да се врате са посла и са њима поделе добро и зло које их је оптерећивало тих дана. Од њих 16, десеторо није било ни удато ни ожењено. Нису добили прилику да оснују своје породице, да добију потомство и да живе један свој нормалан живот. Неко је одлучио да им све то одузме и да им одузме оно што је највредније, а то је живот“, рекао је Медић.

“НАТО злочинци су одлучили да ракетама ућуткају РТС и на тај начин покажу и докажу целом свету своју моћ и некажњивост. За тај злочин нико од челника 19 НАТО земаља које су извршиле агресију на нашу земљу никада није процесуиран нити је одговарао. Овај злочин су правдали тако што су говорили да је РТС имао командну улогу у војним операцијама Војске Југославије. То наравно није било тачно, у објектима РТС-а су били само цивили, техничко особље и новинари“, рекао је Медић и додао да то могу да потврде и страни извештачи.

Указао је да су међународне новинарске организације и агенције одмах после бомбардовања изјавиле да РТС никако није могао бити легитиман војни циљ и да је у питању класичан ратни злочин.

„И поред свега тога Суд за људска права у Стразбуру се огласио ненадлежним у овом случају. Ово је остао злочин без казне“, истакао је Медић.

„Не копајте по ранама које никада неће да зацеле“

Навео је да је породице убијених посебно увредио текст који се појавио ових дана у једном листу у којем се по први пут оправдава бомбардовање зграде РТС-а.

На помену „Сећање на недужне“ минутом чутања одата је пошта убијенима и положени су венци на споменик „Зашто“.

Руже испред споменика „Зашто“ јуче су положила и деца из спортских клубова са Косова и Метохије.

У спомен страдалим радницима РТС-а изведен је падобрански скок, са заставом која је носила ликове убијених.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао Драгољуб Милановић, који је 2002. осуђен на десет година затвора због непоштовања наређења Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.