Почео Свети архијерејски сабор СПЦ

Патријарх је поручио да су се сабрали и служили свету литургију у саборном храму српског народа, онако, како је владика Игњатије рекао, да би показали да је црква сабор и заједница.

„Сваки сабор добија свој смисао и своју пуноћу само кроз сабор који јесте света литургија на којој нисмо само сабрани ми људи, него смо сабрани у Христу и око Христа са свим светима и сви ми заједно“, рекао је Порфирије, наводе из Информативне службе СПЦ.

Како је поручио, обичај и предање јесте да се епископи цркве Христове сабирају да служе свету литургију, али истовремено да размишљају о свим изазовима са којима се суочава и Црква као таква, али и сваки појединац тамо где се налази у свом времену и простору.

„Ми данас живимо и у времену и у простору који је, како се то каже, глобално село, а то значи да не постоји ништа што нас се не тиче и не постоји ништа што било где да се догоди неће доћи и до нас. И у најудаљенијем месту и најусамљенијој тачки земљиног шара допире све оно што се наизглед налази далеко и што се не тиче те тачке“, рекао је патријарх.

Међутим, наводи да је глобални свет показао да смо и споља, „а ми знамо у суштини да смо сви међусобно повезани“, као и да све што чини један тиче се читаве цркве, али се тиче и читавог људског рода.

Због тога, поручио је патријарх Порфирије, сабор се сабира.

„Архијереји су дошли су из читавог света, из свих крајева где их је црква одредила и дала благослов. Дошли су са својим искуством, са својим увидима, а сабрали смо се сви заједно да, уз молитву и вером у Христа, покушавајући најпре да разумемо шта је оно што се збива око нас, али и у нама“, истакао је патријарх.

Поручио је да је потребно да се са вером и молитвом трудимо.

„Трудићемо се да дамо одговоре на изазове и на сва збивања, имајући увек у свету само један и једини циљ, а то је да сведочимо Христа распетог и васкрслог и да наша реч буде увек реч Христова, реч Јеванђеља, која ће наравно негде звучати на један начин, негде на други, неко ће на свој начин доживети, а опет неко други на другачији начин“, поручио је Порфирије.

Он је рекао да „нека Бог да да овај наш Сабор протекне у миру, у међусобном разумевању, у љубави“.

Поручио је да опет неко изврће оно што је реч Цркве, да неретко клевеће и неретко мења тезе.

„Није Црква само 40 или 50 епископа него је црква народ Божји, а епископи су на месту и по обличју Христовом да би приносили у име свих жртву бескрвну и да би вршили тајну Христову“, рекао је Порфирије.

„По процедури одређеној пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од стране Светог архијерејског синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода“, наводи прес-служба СПЦ.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar