Počeo sastanak Dačića i Borelja u Briselu

Prethodno se Dačić sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dačića očekuju i razgovori sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predsednikom Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvidom Makalisterom. 

Šef srpske diplomatije ranije danas razgovarao je sa poslanicima EP Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecom i Violom fon Kramon, kao i sa kopredsedavajućom delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

U odvojenim razgovorima, sagovornici su pozdravili nastavak aktivnosti i složili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja.

Dačić je tom prilikom ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su istovremeno pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike. Tom prilikom Dačić je naglasio da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar