Počelo uklanjanje barikada, kosovska policija na Merdaru izdaje propratne papire

10:40

Počelo uklanjanje barikada

Reporter RTS -a javlja da je počelo uklanjanje barikada sa svih puteva, pomeraju se kamioni kako bi se omogućio saobraćaj.

09:16

U mestu Rudare se okupljaju građani

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

U Kosovskoj Mitrovici i duž puta, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku mogu se videti bilbordi i plakati „Ovo je ZSO“.

Opširnije Kraće

08:49

Petković: Noć prošla mirno, ali u atmosferi napetosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti.

Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je „dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija“.

08:10

Kosovska policija na Merdaru izdaje propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama

Situacija na administrativnom prelazu Merdare nije se značajno promenila u odnosu na sinoć, kada je takođe normalno funkcionisao, osim što se kolona dugačka oko pet kilometara smanjila.

Na prelazak administrativne linije se sada čeka oko pola sata, a u koloni su uglavnom kosovski Albanci koji iz evropskih zemalja dolaze na odmor.

Oko tri sata nakon ponoći kosovski policajci su počeli da izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati, javlja reporter RTS-a.

Propratni dokumenti sadrže broj lične karte, ime i prezime i na njima piše da je nosilac obaveze da sve vreme papir ima kod sebe i da u slučaju da ga izgubi mora da se javi kosovskoj policiji. Dokument važi četiri meseca.

08:09

Preko Jarinja se ne može ni pešice

Na Jarinju nema promena u odnosu na jutros, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a.

Jutros je jedan meštanin hteo pešice da pređe, ali su ga pripadnici kosovske policije vratili nazad.

Ne može se ni sa severa Kosmeta ka centralnoj Srbiji, o tome policija u Rudnici obaveštava sve vozače i upućuje ih na Merdare preko Kopaonika.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Your browser does not support the video tag.

Izveštaj Dušana Jemuovića

07:58

U Donjem Jarinju i dalje barikade

Reporter RTS-a Andrija Igić javlja da još nisu uklonjene barikade koje se nalaze na putu, nekoliko kilometara od punkta Jarinje, a nema ni naznaka kada će biti uklonjene.

Your browser does not support the video tag.

Vlada privremenih prištinskih institucija je na zahtev SAD odložila za 30 dana primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz Prištine, te mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Odluku o pomeranju primene mera za mesec dana pozdravili su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Inače, širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana ovog jutra osvanuli su plakati i bilbordi sa parolama „Ovo je ZSO“, simbolima, ali i porukama na engleskom jeziku koje promovišu Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče na mir. „Ako neko misli da ponovi 17. mart – to se neće dogoditi. Želimo samo mir i poštovanje svih propisa“, rekao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar