Почело пријављивање за субвенције за узгој телади за тов

Произвођачи телади су у дилеми, да ли сачувати стадо или прихватити нереалну понуду накупаца, каже Бојка Плавшић која на фарми у Иђошу ове године има 45 тељења.

„Ако се не дође до новца, морају се продавати. Ово сад ако се задржи, осемењава се у августу месецу. Следеће године се тели“, каже Бојка Плавшић, произвођач млека из Иђоша.

Слично је и у општини Ћићевац, али су проблеми нешто мањи јер општина има укупно 400 крава, па и мање телади.

„Имам тренутно 10 музних грла, 5 телади која остављам да чувам. Интересује ме за тов јунади који планирам да проширим производњу, али још више би ме интересовале субвенције за генетски материјал јуница“, објашњава Бобан Рајковић, сточар из села Плочник.

Држава даје субвенцију од 20 000 динара по отељеној крави. Пријаве су електронски.

„Ми смо отворили два шалтера где им свакодневно помажемо око конкурисања на актуелним конкурсима како би они лакше дошли до нових субвенцја“, истиче Александар Стојановић, Канцеларија за пољопривреду општине Ћићевац.

Број млечних и товних крава не може се повећати без државних подстицаја. У току је јавна расправа о закону о подстицајима у пољопривредној производњи и руралном развоју.

„Наш предлог је да се садашње мере које су дакле на снази унесу као минималне и да одатле крећемо или да на томе остаје. Власници тих грла су углавном мала домаћинства и то њима нешто значи и ако би њима стимулисали да им остане женско теле ми бисмо за једно три до четири години повећали то стадо“, објашњава Чедомир Кецо, удружење „Агропрофит“.

Прошле године су новац за отељене краве које не морају бити уматичене добили домаћини за 56.000 грла.

 

 

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar