Почела са радом Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младих

Радну групу, поред представника Владе Србије, сачињавају Милица Пејовић Милованчевић (Институт за ментално здравље), др Тамара Џамоња, председница Друштва психолога Србије, др Хана Кораћ (Институт за ментално здравље) и представници Уницефа.

Радна група ће координисати кризни одговор на потребе погођених особа – породица жртава, ученика и наставника, кроз хитне мере у оквиру пројекта које ће спровести Институт за ментално здравље.

Председница Владе Ана Брнабић захвалила је свим члановима што учествују у раду овог тела, јер је од изузетног значаја да радна група почне са деловањем што је пре могуће. Она је истакла да ће Влада Србије подржавати, пратити и координисати функционисање ове радне групе, али да ће главну реч водити стручњаци, чију ће сваку одлуку Влада „у потпуности испоштовати и спровести у дело“.

Милица Пејовић Милованчевић је истакла да је ситуација у којој се читава земља нашла потпуно нова и представља нешто са чим се у својим каријерама до сада нису сусрели. Према њеним речима, неопходно је фокусирати се на децу и њихово ментално здравље, пре него на било шта друго, како би из свега овога изашли са што мање последица.

Тамара Џамоња је нагласила да је неопходно формирати специјализоване и сталне тимове, који ће се бавити појединачним стварима, као што су тимови за подршку деци, родитељима и наставницима. Она је истакла да је важно да се састави тих тимова не мењају, јер је људима којима је потребна помоћ такође потребна и извесна  врста сталности и предвидивости.

Радна група ће уз помоћ међународних партнера, Уницефа и земаља које су имале искуства са сличним трагедијама попут ове са којима се Србија суочава, предузети све даље кораке који подразумевају пружање подршке деци и њиховим породицама, као и културе сећања на све жртве. Искуство ових стручњака је драгоцено.

Поред Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих, одлуком Владе у четвртак су формирани и Савет за спречавање вршњачког насиља и Радна група за безбедност деце на интернету.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar