Počela primena dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima

Sve se odvija normalno javlja izveštač RTS-a. Dogovorom je prelazak uprošćen. Tako se navodi i u obaveštenjima postavljenim na svim administrativnim punktovima.

Njima se vlasti u Beogradu ograđuju od ličnih karata koje izdaju vlasti u Prištini. Saopštavaju da je njihovo korišćenje omogućeno isključivo radi slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na tablama piše da korišćenje ličnih karata koje izdaje Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije 1244 SB UN.

Obaveštenja su postavljena u sredu, dan uoči početka primene novog režima, a napisana su na srpskom i engleskom jeziku. Postavljena su na vidnom pozicijama, tako da lako mogu da se pročitaju.

Na Merdaru je prošlo više osoba sa ličnim kartama koje su izdale vlasti u Prištini i njima nije izdat propratni dokument koji je zamenjivao ličnu kartu dok borave u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane punkta nema izdavanja propratnog dokumenta za građane sa srpskim ličnim kartama koje su vlasti u Prištini planirale da uvedu od danas.

Mirno je, a takve informacije dolaze i sa drugih punktova, pre svega na severu KiM.

U blizini punkta Merdare nema blindiranih vozila i pripadnika specijalnih jedinica policije. Prethodnih dana u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak policija je dodatno ojačavala i uređivala baze demonstrirajući vanredno stanje na tom području.

U tom kontekstu je bila i noćašnja poseta punktovima na severu ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalja Svečlje koji je izjavio da je komanda policije na severu rasporedila elitne jedinice specijalne policije.

Američki vojnici su na putevima na severu KiM. U blindiranim vozilima nadgledaju situaciju i imaju zadatak da svoje jedinice obaveste ako dođe do vanredne situacije.

Od danas počinje i rok od dva meseca za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama akronima gradova na KiM.

U Prištini ne odustaju od preregistracije, a Srbi najavljuju bojkot preregistracije.

Dva su meseca pred nama da Priština i Beograd reše i to pitanje.

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić istakao je da deluje da će Priština poštovati dogovor o ličnim kartama

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar