Počela konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika.

Prema najavama, očekuje se da Nikola Nikodijević i treći put bude izabran na mesto predsednika gradske skupštine.

Za Jutarnji dnevnik, Nikodijević je rekao da će na današnjoj sednici biti verifikovani mandati odbornika, izabran predsednik gradskog parlamenta i njegov zamenik što predstavlja zakonski preduslov za izbor gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, to je i jedina tačka dnevnog reda i kada se završi konstituisanje gradskog parlamenta, Beograd može dobiti novog gradonačelnika u roku od 24 sata ili za 30 dana.  

„Kod nas se gradonačelnik bira u Skupštini na predlog predsednika Skupštine. Već od sledeće sednice predsednik može da kreira dnevni red, naravno na sledećoj sednici je izbor gradonačelnika“, rekao je Nikodijević. 

Današnjom konstitutivnom sednicom predsedava najstariji odbornik Toma Fila.

Predstavnici odborničkih grupa iz koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ i „Moramo“, kao i Dveri najavili su da neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine grada. 

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a prema osvojenim mandatima novi saziv činiće SNS sa osvojenih 48 mandata, SPS sa osam.

Lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ na izborima 3. aprila osvojila je 26 mandata, koalicije „Moramo“ 13.

Sedam odbornika imaće lista „Nada za Beograd“, a po četiri mandata „Zavetnici“ i koalicija oko Dveri.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar