Петровић: Електроенергетски систем спреман да одговори захтевима Србије, региона и Европе

ЦИГРЕ Србија, један је од 68 националних комитета „Међународних савета за велике електричне мреже“ основаног 1921. године са седиштем у Паризу. Велики број стручњака из Србије, региона, ЕУ  који се баве производњом и дистрибуцијом електричне енергије понудиће решења за излазак из енергетске кризе уз заштиту животне средине, пре свега повећање капацитета удела обновљиве енергије.  

Небојша Петровић наводи да је Србија део интерконекције континенталне Европе и да с тог становишта све анализе које се раде за електроенертетски систем уважавају утицај интерконекције.

„Ту су технички и тржишни аспекти који у техничком делу обухватају регулацију фреквенције што је изузетно важно, инерцију, односно стабилност, могуће хаварије које сада зависе од климатских промена. Све то утиче на појединачне системе, а рад у интерконекцији и њено повезивање практично омогућава да се прође с минималним последицама. С тржишних аспеката, најважнија ствар регулације, цена електричне енергије има директних утицаја на интеграцију обновљивих извора“, објашњава Петровић.

Најважнији далеководни коридори за Србију

Европска унија инсистира на градњи нових далековода за пренос струје.

Петровић истиче да је, поред Балканког и Паневропског далеководног коридора, за Србију веома важан Централнобалканси коридор који је веза запад-исток, од БиХ преко Вардишта, Краљева, Крушевца и Ниша до Бугарске. 

„Изузетно важан за Србију. Он је коридор деоница 400 киловатних вода и за Србију и за Европу. Затим, изузетно важан `Беогрид`, поред затварања 400 киловатног прстена око Београда. То је надоградња, односно веза ка Румунији и подршка индустрији и развоју привреде у Војводини ка делу централне Србије“, истиче директор ЦИГРЕ Србија.

Додаје да је Панонски коридор веза ка Мађарској, Румунији, а да је у плану изградња коридора Сомбор-Ернестиново ка Хрватској. 

„Када се све то сагледа видите да је електроенергетски систем Србије са сановишта преносне мреже спреман и у садашњем тренутку, а и у развојним плановима да одговори свим захтевима и Србије, региона и Европе“, наглашава Петровић. 

Шта је потребно за више струје из обновљивих извора

У свим презентацијма  акценат се ставља на повећање удела обновљиве енергије.

Петровић указује да је важно да сваки енергетски субјект, ветро-електране и соларне преузме свој део одговорности за сигуран и стабилан рад електроенергетског система.

„То значи да уколико анализе адекватности покажу да ће морати да се раде складишта која ће обезбедити део регулације система. То директно значи повећање обновљивих варијабилних извора у електроенергетском систему Србије и њихов сигуран рад“, закључује Петровић.

Конферецију на Златибору прати и техничка изложба „ЦИГРЕ ЕXПО 2023.“, на којој ће елктроиндустрија и произвођачи електро опреме и практично приказати најновија достигнућа која су услов развоја нових текхнологија и захтевају постројења обновљиве енергије.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar