Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM

To je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu, navodi se u saopštenju.

Reč je, ističe Kancelarija za KiM, o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu KiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom.

Kancelarija za KiM ističe da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“.

Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

Petković: Najskandaloznija zabrana ulaska na KiM do sada

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je ova zabrana najskandaloznija, zato što je razlog njegove posete prisustvo na slavi Pokrova Svete Bogorodice u Pećkoj patrijaršiji i na ustoličenju patrijarha Porfirija.

Petković je rekao da se u mejlu iz Prištine u kojem mu se zabranjuje ulazak na KiM ne navodi ni jedan razlog zabrane, te da je reč o, kako je ocenio, čistoj samovolji Aljbina Kurtija koji na taj način pokušava da mu zabrani ne samo slobodu kretanja već zadire i u njegovo pravo na verske slobode.

„Neće Aljbin Kurti uspeti da spreči da izabrani srpski narod bude prisutan u Pećkoj patrijaršiji i dostojanstveno dočeka svoga patrijarha. Niti će Aljbin Kurti pokušati da destabilizuje situaciju na KiM i time dovede u pitanje sam čin ustoličenja, jer poruke patrijarha srpskog, kao i sve naše poruke su poruke mira i suživota i u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a jedini koji pokušava da remeti mir i dovede u pitanje opstanak srpskog naroda na KiM jeste Aljbin Kurti“, poručio je Petković.

Petković je u izjavi za Tanjug i TV Most ocenio da nije naveden razlog zabrane da ne bi napisali da mu zabranjuju odlazak na liturgiju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar