Petković: Zajednica srpskih opština neće biti nevladina organizacija

Petar Petković je u izjavi za medije naveo da su predstavnici privremenih institucija u Prištini pojačali propagandnu kampanju kojom nameravaju da obesmisle koncept Zajednice srpskih opština.

Oni, kaže, pokušavaju uporno da je svode na nivo nevladine organizacije, iako je jasno da Beograd, neće ni za jotu odstupiti od Prvog briselskog sporazuma i ostalih akata iz Dijaloga koji jasno definišu Zajednicu srpskih opština.

„Zajednica srpskih opština nije i neće biti nevladina organizacija, jer, da je tako, Priština se ne bi godinama svim silama naprezala da izvrda svoje obaveze proistekle iz Prvog briselskog sporazuma“, naveo je Petković.

Zajednica srpskih opština neće, ističe, biti ono što bi Besnik Bisljimi ili Aljbin Kurti voleli da bude, već će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano.

„Cilj Zajednice srpskih opština je da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i razume se da ona može biti uspostavljena samo na način na koji je definisana u briselskom dijalogu, dakle sa suštinskim ovlašćenjima, jer ni Beograd ni Srbi u pokrajini ne bi pristali ni na šta manje od toga“, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Zaključuje da, što se u Prištini budu više opirali stvaranju uslova za formiranje Zajednice srpskih opština sa svim pripadajućim nadležnostima, to će odlučnost Beograda biti snažnija da se ovo važno pitanje konačno reši.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar