Petković: Što se više govori o KiM u kontekstu rata u Ukrajini, to je gore po nas

Petar Petković je, govoreći u Dnevniku RTS-a o predlogu nove armature razgovora u Briselu, rekao da međunarodna zajednica želi što brže rešenje po pitanju Kosova i Metohije, kako bi se sagledala realnost iz njihove vizure, a sve je, ističe, dodatno opterećeno ratom u Ukrajini.

„Oni ne mogu da dopuste nikakve nove sukobe i nemire na tlu Evrope. Na to je predsednik Vučić više puta upozoravao i o tome govorio, oni žele da pobiju argumente koje koristi predsednik Vladimir Putin kada govori o kosovskom presedanu, o priznanju zapadnih zemalja, da bi opravdao svoje postupke u Ukrajini. Zato predsednik Vučić i kaže da je Srbija kolateralna šteta sukoba velikih i moćnih u svetu. Što se više govori o Kosovu u kontekstu rata u Ukrajini, to je gore po nas“, rekao je Petković.

Istakao je da je sastanak Vučića sa izaslanicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca bio težak, a da se Srbija bori da sačuva mir i stabilnost. Srbija, dodaje, nikada neće priznati nezavisnost KiM, ali se mora misliti na naše ljude koji tamo žive.

„Ovde je reč o čistom kršenju međunarodnog prava i o tome će predsednik Vučić govoriti na zasedanju Generalne skupštine UN… Svi sada govore o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a upravo te se desilo Srbiji po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je Petković i dodao da se od Srbije očekuje da se odluči sa koje strane zavese će biti.

Napominje da situacija na KiM nimalo nije jednostavna, imajući u vidu da se približava 31. oktobar koji je Aljbin Kurti postavio kao rok za preregistraciju vozila.

„Jednostranim potezima pokušava da zagorča život našem narodu na KiM, destabilizuje situaciju i izvrši pritisak na predsednika Vučića i Beograd“, rekao je Petković.

Govoreći o okolnostima u kojima Srbija ima zadatak da se, kako kaže, bori za mir i stabilnost, Petković je istakao i da izgradnjom nelegalnih baza na severu KiM kojima, kako kaže, Kurti želi da krene u okupaciju severa KiM.

Izgradnjom baza se, dodaje, krše i Briselski sporazum i svi ostali sporazumi, među kojima vojno-tehnički koji je potpisan sa Kforom, po kojem specijalne kosovske jedinice mogu da uđu na sever samo uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa.

O tome je, ističe direktor Kancelarije za KiM, međunarodna zajednica jasno upozorena.

Petković je pozitivno ocenio i učešće Srbije na Samitu Brdo-Brionu, na kojem će se razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu, a naglasio je i da je dobro to što će se na prvoj sednici novog saziva parlamenta govoriti o KiM.

O tome treba da se razgovara u parlamentu, kaže Petković i dodaje da će Vučić sutra predstaviti Skupštini izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom za period od 15. juna 2021 do 1. septembra 2022. i odgovarati na sva pitanja.

Govoreći o predlogu opozicione koalicije Ujedinjeni da se formira komisija za utvrđivanje platforme za pregovarački proces, Petković je rekao da je pitanje KiM jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja koje zahteva odgovorno ponašanje, a opozicija je, prema njegovim rečima, neodgovorna po tom pitanju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar