Petković: Sada je sve u našim rukama, niko ne može da upada u Valač

U Briselu su dogovorene smernice za snabdevanje strujom severa Kosova i Metohije. Energetski sporazum pozdravila je Evropska unija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da je nakon skoro 10 godina usvojena mapa puta kojom kreće implementacija sporazuma iz 2013. i 2015. godine o energetici.

„To je veoma važan i značajan korak. Rekao bih da smo uspeli dosta dobar dogovor da postignemo iako nikada ne likujemo i ne govorimo sa euforijom zbog toga što je potrebno još mnogo koraka da se uradi kako bismo u potpunosti zaokružili implementaciju“, kaže Petković.

Ističe da je nakon poslednje runde razgovora u kancelariji Miroslava Lajčaka Besnik Bisljimi rekao da je Priština spremna da počne da razgovara o Zajednici srpskih opština onda kada bude postignut dogovor o energetici.

„Mi smo mapom puta uspeli da se dogovorimo oko energetike i otvoren je put za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština. Čekali smo 10 godina na implementaciju sporazuma o energetici, čekamo 10 godina i na implementaciju Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka koje se odnose na forimiranje Zajednice srpskih opština“, naglašava Petković.

Ističe da Priština ne naplaćuje ništa Srbima na severu Kosova i Metohije i da su mapom puta tačno utvrđeni koraci, rokovi i odgovornosti jedne i druge strane.

„Rokovi počinju da teku onog trenutka kada Priština izda licencu Elektroseveru. To je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala. To je ono o čemu priština nije želela ni da razgovara“, kaže Petković.

„Niko ne može da upada i zauzima Valač“

Petar Petković ističe da su sada uspeli da dogovore sve ono što je napisano 2013. i 2015. godine.

„To znači da imamo našu srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije, koja ima snabdevanje i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije. To znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije“, naglašava Petković.

Ističe da pored mape puta postoje i dva vrlo značajna dokumenta, od kojih je jedan pismo Miroslava Lajčaka u kojem piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u trafostanici Valač.

„Sada je ovim garancijama priznat status operatora Elektroseveru i njegovi radnici će biti trajno prisutni u Valaču, što znači da niko ne može da upada u Valač, niko ne može da zauzima Valač“, naglašava Petković.

Naglašava da će sav posao raditi Elektrosever, koji će biti trajno prisutan u Valaču, kao i da će samo uz njegovu dozvolu i zajedno sa njim KOST i KEC kao operatori moći da mu pristupe.

„Elektrosever će imati ugovorno svoje odnose sa KOST-om i sa turskom kompanijom KEC. Veoma su značajni i razgovori koje smo nedavno imali u Istanbulu, gde smo sa turskom kompanijom Kec uspeli da dogovorimo sve važne distributivne usluge koje će obavljati Elektrosever, a to znači izdavanje i naplata računa, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača“, navodi Petković.

Itiče da je sada „sve u našim rukama“ i da postoji zaokružen sistem, što znači da će Elektrosever samostalno snabdevati potrošače električnom energijom.

Petković kaže i da pravna odgovornost potrošača počinje da važi od trenutka ugovora sa Elektroseverom, zbog čega, kako kaže, niko ništa ne može da naplaćuje Srbima na severu Kosova i Metohije jer je struja koja je dolazila struja koju je godinama plaćao Beograd.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar