Petković sa zvaničnicom Senata SAD o situaciji na KiM

Petković je Sari Arkin preneo svoju čvrstu opredeljenost Beograda za iznalaženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom, saopštila je Kancelarija za KiM.

Istakao je da je sprovođenje sporazuma iz Brisela preduslov stvaranja normalne društvene klime i uslova za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, stabilnost i ekonomski razvoj regiona.

„Međutim, činjenica da Priština ni nakon devet godina nije sprovela svoju ključnu obavezu, a to je stvaranje uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ne sprovodi ostale dogovore i sporazume, pokazuje da prištinskoj strani nije stalo do izgradnje međusobnog poverenja i kompromisa“, naglasio je Petković.

„Kada se tome doda i to da prištinske vlasti šest godina odbijaju da sprovedu u delo sopstvene sudske odluke o manastiru Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, vrate 24 hektara zemljišta, jasno je da je na KiM na sceni pravno bezakonje i da se nasilje po osnovu verske i etničke pripadnosti sprovodi na svim nivoima“, rekao je Petković.

Kako je dodao, to potvrđuje i cifra od ukupno 180 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na objekte SPC, od početka prošle godine, do danas.

Beograd će se, prema rečima Petra Petkovića, boriti za očuvanje regionalne stabilnosti i istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će i prištinski političari u nekom trenutku, u budućnosti, shvatiti da je to jedini koncept koji vodi zajedničkom boljitku.

Petković je Sari Arkin preneo zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na posvećenosti i pomoći u iznalaženju rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar