Petković sa šeficom Kancelarije Ujedinjenih nacija o dijalogu Beograda i Prištine

Petar Petković je sagovornici preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i rešenost da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi, saopštila je Kancelarija.

„To podrazumeva poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Briselskog sprazuma, dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primenjivati. U okviru toga, potrebno je da Priština ispuni sve preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina, a da je formirana, dovela bi do efikasnijeg rešavanja mnogih kriza i problema na terenu“, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio da je delegacija Beograda u Brisel došla sa konkretnim, konstruktivnim i održivim predlozima za rešavanje krize sa kojom se srpski narod suočava na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je skrenuo pažnju da bilo kakvo istrajavanje Prištine na sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, samo vodi daljem podizanju tenzija i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti, što nikome ne treba.

Rekao je da će Beograd nastaviti da traži kompromisna rešenja u najboljoj veri da su samo rešenja koja čuvaju mir i uvažavaju interese posebno srpskog naroda na Kosovu i Metohiji održiva i primenljiva na terenu i put ka izbegavanju novih kriza i tenzija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio nezamenljivu ulogu Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava i izrazio je očekivanja de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti tolerisani.

Petković je upozorio da je bezbednost i sigurnost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, što potvrđuje podatak da su napadi na Srbe, njihovu imovinu i crkve porasli za 50 odsto.

Naglasio je i da je za Srbiju od izuzetnog značaja podrška koju Ujedinjene nacije pružaju temeljnim principima međunarodnog prava po pitanju statusa Kosova i Metohije, što se odslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar