Petković sa izaslanikom Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na KiM

Petar Petković se na sastanku sa Arturom Dmohovskim posebno osvrnuo na poslednja događanja, kada je Srbima na KiM bilo onemogućeno da glasaju na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije, saopštila je Kancelarija za KiM.

To je, kako je rekao, pored svakodnevnih napada i provokacija, koji traju već mesecima, dodatni pritisak i svojevrstan vid političkog nasilja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji je istakao da su etnički motivisani incidenti usmereni protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru KiM, gotovo svakodnevni i da je od početka prošle godine do danas zabeleženo 136 incidenata.

Kao eklatantan primer Petković je naveo nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja se vratila u Đakovicu, napomenuvši da je od izuzetnog značaja angažovanje OEBS-a u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika.

Petković je upoznao sagovornika sa najavama prištinskih političara da će Srbima biti zabranjeno da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, što se odnosi i na izbore 3. aprila, a što će imati dalekosežne i nesagledive posledice po normalizaciju odnosa i poništiti do sada postignute pomake kroz dijalog Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM je preneo da srpski narod želi da glasa na predstojećim izborima i da mu to mora biti omogućeno na isti način kako je to i do sada činjeno, a da destruktivno ponašanje Prištine ne sme biti prepreka da Srbi iskoriste svoja građanska i demokratska prava.

Petković je podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, do sada bilo omogućeno da glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija i da očekuje da Misija OEBS-a u skladu sa poverenim mandatom organizuje glasanje na prostoru Kosova i Metohije i 3. aprila u skladu sa dosadašnjim praksama.

„Beograd će i dalje biti dosledno i iskreno opredeljen za nastavak dijaloga i pronalaženje načina za normalizaciju odnosa u pokrajini, što se ne može reći i za Prištinu“, rekao je Petković, ukazavši na činjenicu da prištinska strana odbija da implementira do sada postignute dogovore, što se pre svega odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na šta se čeka skoro devet godina.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izrazio očekivanja da će se ugrožavanje ljudskih i građanskih prava Srba na KiM, svakodnevno nasilje i represija nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, pored ostalih problema sa kojima se suočavaju, naći u fokusu Poljske, tokom njenog jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar