Petković sa Hilom: Beograd opredeljen da sve probleme na KiM rešava u okviru dijaloga u Briselu

Petar Petković je na sastanku istakao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu, jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i preko potrebnog mira.

S druge strane, kako je naglasio, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima, ponovio je Petković.

Prema njegovim rečima, svakodnevno se svedoči pokušajima Prištine da potpuno ukine i obesmisli dijalog i sruši svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili, i uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog.

Direktor Kancelarije je sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike.

U tom kontekstu, Petković je još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorenim rokovima, ali da su, nažalost, poslednje akcije Prištine ostvareni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan.

„Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu ceni doprinos SAD procesu dijaloga“, poručio je Petković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar