Petković sa Bocan-Harčenkom o situaciji na KiM i dijalogu

Petar Petković sastao se ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, navodi se u saopštenje Kancelarije za KiM. 

Upoznao je ruskog ambasadora sa poslednjim događajima na KiM, naglasivši da se radi o nastavku kampanje pritisaka i represije nad srpskim narodom, ali i o otvorenom nastojanju da se ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba na KiM. 

Izrazio je očekivanja da će predstavnici međunarodne zajednice, svojim autoritetom omogućiti izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj sprečiti posledice koje bi mogle da ugroze sve šo je do sada dogovoreno u Briselu, kaže se u saopštenju. 

Istakao da je Beograd ostaje dosledno opredeljen za nastavak dijaloga, ali i da očekuje da se konačno zaustavi serija opstrukcije pregovora i da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora od strane Prištine. 

Podsetio je da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, što nije slučaj sa Prištinom koja devet godina ne želi da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, što je ključni element dosadašnjeg toka dijaloga, navodi se u saopštenju. 

Petković je ukazao i na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na zabranu medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku da obavljaju svoj posao, ali i na najnovije provokacije koje se manifestuju u nameri Prištine da obnovi kuću poznatog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve

„Srbija je dosledno protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu“, naglasio je Petković, prenosi Kancelarija. 

Izrazio je očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o KiM, u svim važnim međunarodnim forumima nastaviti, kao i do sada, da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.  

„Beograd je opredeljen da u dijalogu teži kompromisnom rešenju, ali brani i odbrani srpske interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije od neprocenljivog značaja“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar