Petković s Bocan-Harčenkom o poslednjim potezima Prištine

Ukazujući na, kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za KiM, niz etnički motivisanih incidenata, usmerenih prema srpskom narodu, hapšenja, uzurpiranja imovine, skvrnavljenje srpskih crkava i manastira, koji su svakodnevna pojava na KiM, Petković se posebno osvrnuo na napade na srpsku decu, koji su se dogodili tokom božićnih praznika.

U tom smislu, Petković je istakao da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenta, ali da posebno zabrinjava činjenica da međunarodne misije na KiM, čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava za sve stanovnike KiM, nisu pružile adekvatnu reakciju i osudu napada.

Petković je istakao da je srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga.

Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume, rekao je Petković.

Zahvalio je ruskom ambasadoru na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i poštovanju Rezolucije 1244.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar