Petković o presudi Todosijeviću: Čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde

Petar Petković poručuje i da je ova presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski.

„Todosijević je osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište“, naveo je Petković.

Dodaje da činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je „čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti“.

Poručuje i da advokat, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, nastavlja borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću i iskoristiće mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti.

„Takođe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju zvanično je o ovom nečuvenom potezu Prištine obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, kao i da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Antisrpska odluka suda 

Srpska lista saopštila je da je reč o sramnoj, nelegalnoj i antisrpskoj odluci Apelacionog suda koja je najbolji dokaz u kakvim „neuslovima žive Srbi na Kosovu i Metohiji“.

„Dok međunarodna zajednica ćuti Priština u 21. veku uvodi verbalni delikt, naravno Srbinu, jer je Srbin. Naravno, za hiljade gnusnih uvreda i pretnji koje svakoga dana slušaju Srbi na ovim prostorima, što na ulici, što iz medija i javnih institucija, i od lidera kosovskih institucija koji srpski narod proglašavaju kriminalcima, ubicama, silovateljima, genocidnim ljudima… nema niti sudskih postupaka, niti osuda jer je napad na Srbe očigledno na Kosovu i Metohiji dozvoljen“, saopštila je Srpska lista.

Ističe se da je pravni tim gospodina Todosijevića više nego profesionalno uradio svoj posao, da dokaže da je sloboda govora i mišljenja „zajamčena svima pa i Srbinu Ivanu Todosijeviću“, ali da zbog političkog procesa nije bilo šanse za pobedu.

Srpska lista zatražila je od međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, ambasada zemalja Kvinte, OEBS-a, Euleksa i UNMIK-a da najhitnije reaguju i ukažu na kršenje prava srpskog naroda i Ivana Todosijevića.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar