Петковић након састанка у Бриселу: Први пут разговарано о конкретним корацима ка формирању ЗСО

Петар Петковић је након завршеног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником Европске уније (ЕУ) за дијалог Мирославом Лајчаком рекао да су разговори били дуги и тешки, али да је српска страна показала конструктивност и поштовање свега на шта се обавезала, уз јасно исказане црвене линије.

„Важно је да разговарамо јер је то начин да сачувамо мир и српски народ на КиМ, као и због нормализације односа јер тако можемо да сачувамо стабилност на Западном Балкану. Разговарали смо како да наставимо процес имплементације и формирање Заједнице српских општина (ЗСО) јер је то прва обавеза договорена у Охриду“, истакао је Петковић.

Каже да су први пут у оквиру трилатералног разговора разговарали о најконкретнијим корацима ка формирању ЗСО и шта управљачки тим треба да уради у складу са споразумима из 2013. и 2015. године.

Наводи да је први корак представљање нацрта статута који је урађен у оквиру дијалога на високом нивоу.

Утврђен текст декларације о несталима, тема су биле и таблице

Петковић каже и да је утврђен текст декларације о несталима који ће бити усвојен на састанку на високом нивоу.

„Посебно смо водили рачуна о свим терминима и нисмо прихватили термин који се помиње у Конвенцији о насилно несталима, да не би угрозили интересе Србије“, рекао је Петковић.

Каже да су разговарали и о енергетици, али и о регистарским таблицама.

„Ту сам истакао сва кршења Приштине по том питању и договора из 2021 и 2022. Изашли смо са конструктивним предлозима које је Приштина одбила“, рекао је Петковић и додао да је најважније да се све решава на миран начин јер, како каже, заустављање санитета и возила није решење.

Петковић је закључио да је разговор водио пре свега мислећи на српски народ на Косову и Метохији и његову безбедност.

„Разговарали смо и о нападима. У сваком случају значајан низ питања… Наставићемо да разговарамо и то је једини начин да идемо даље“, рекао је Петковић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar