Petković nakon sastanka sa Srbima sa KiM: Odluka Prištine neprihvatljiva

Sastanku u Domu Kulture „Gradac“, prisustvovali su predstavnici Srpske liste, privremenih opštinskih organa, načelnici okruga, direktori javnih ustanova kao i preduzeća sa Kosova i Metohije.

Petar Petković je nakon sastanka istakao da je za Beograd neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica.

Naglasio je da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju punu podršku Republike Srbije.

Petković je rekao i da Aljbin Kurti želi odluku Prištine da iskoristi kako bi dodatno destabilizovao situaciju, kao i da je nova kriza institucionalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije“, rekao je Petković. 

Istakao je da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština (ZSO).

Smatra da kriza i svega što se dešava, kao i institucionalnog nasilja nad Srbima na KiM ne bi bilo da postoji ZSO, koja, kako kaže, treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

Petković je naveo da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

Sastanak je održan povodom najave Prištine da će od 1. avgusta početi primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju izdaju potvrde kao zamena za dokumenta.

Takođe, kako je najvljeno iz Prištine, od sutra počinje i primena odluke o zameni registarskih tablica koje izdaje Srbija sa oznakama gradova na Kosovu u tablice sa oznakama „RKS“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar