Petković na sastanku sa šeficom misije UN na KiM: Prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazađena

Govoreći o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Petković je ukazao na činjenicu da su ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazađena, što se potvrdilo i nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine. Na taj način srpskom narodu je uskraćeno jedno od osnovnih građanskih i demokratskih prava, pravo učešća na izborima, naglasio je Petković.

Petković je podsetio i na nedavnu odluka Aljbina Kurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović i to samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, što je, kako je rekao, političko nasilje nezapamćenih razmera.

Upozorio je na sve učestalije napade albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda, naglasivši da je od početka prošle godine zabeleženo 163 incidenta usmerena prema Srbima i da se taj negativni trend svakodnevno nastavlja, navodi se u saopštenju.

Ističući da je Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika u svojoj južnoj pokrajini, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini skoro devet godina odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Pored toga, dodaje, Priština odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini…

Petković je naglasio i da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da, pri tome, dodaje, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostaci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

„Sve ovo zajedno vodi ka potpunom obesmišljavanju do sada postignutih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine“, kazao je Petković.

Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinsku normalizaciju prilika na terenu, Beograd će, naglašava, ostati dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali se pri tome nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković zahvalio je šefici UNMIK-a na doslednoj statusnoj neutralnosti Misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedinjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar