Петковић: Курти започео окупацију севера КиМ, Вучић упозорио Лајчака на последице

Петар Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је симбол окупације севера Косова и Метохије „крпа истакнута на згради општине“ у Косовској Митровици.

„За нас то није застава, она ће стајати колико и окупација – не дуго. Сама историја нас учи да свака окупација има крај, а ова ће се завршити када Срби то одлуче“, рекао је Петковић.

Истакао је да је јасно да Ерден Атић нема легитимитет пошто је свега двоје Срба гласало у Митровици.

„Имамо 45.000 уписаних бирача, а гласало их је 1.567. Само 13 Срба је изашло. Не могу то да буду легитимни избори. Срам било Куртија и међународну заједницу“, рекао је Петковић.

Навео је да саопштење Квинте довољно говори да не постоји спремност да се иде у правцу нормализације односа.

„Курти ово ради јер га неко подржава и има ветар у леђа“, рекао је Петковић и нагласио да ће држава Србија бити уз свој народ и првог јуна, до када су оставили рок Куртију да престане са провокацијама према Србима на Косову и Метохији.

„Заплена таблица почетак нове фазе Куртијеве противправне одлуке“

Петковић је саопштио и да је косовска полиција раније данас запленила КМ таблице рудару Предрагу Милановићу који се враћао из треће смене у руднику „Црнац“, под изговором да користи „нелегалне таблице“ и написала му казну од 150 евра.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је тај потез Приштине оценио као почетак нове фазе Куртијеве противправне одлуке о пререгистрацији возила са КМ таблицама на шта, како је указао, Приштина нема право. 

„То је супротно свим споразумима, а на то је указао и господин Шоле, али и Петер Стано, рекавши да Курти нема право да зауставља КМ таблице. Те таблице су легитимне и легалне таблице које издају органи републике Србије“, рекао је Петковић и нагласио да су такви потези Приштине и косовске полиције недопустиви.

„Вучић је упозорио Лајчака на све последице Куртијевог понашања“

Петковић је саопштио и да је у току разговор председника Србије Александра Вучића и специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

„Вучић је упозорио Лајчака на све последице Куртијевог понашања и провокација које могу да се претворе у најновију кризу, да желе да протерају српски народ и најотвореније испровоцирају рат“, рекао је Петковић.

Ерден Атић је раније данас положио заклетву и ступио на место градоначелника Општине Северна Митровица, пошто је победио на гласању на коме нису учествовали Срби. Са прозора зграде општине истакнута је застава тзв. државе Косово.

Саопштењем су реаговали и представници Српске листе и дали премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију рок до првог јуна да, како кажу, престане са репресијом над српским народом на Косову и Метохији уз поруку да ће, уколико се ове или сличне акције наставе, уследити одлучан одговор српског народа.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar