Petković: Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Petar Petković je naglasio da je Aljbin Kurti time izazvao uznemirenost kod Srba sa KiM zbog čega je, kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom prošle noći razgovarao sedam sati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.

„Naš narod je jedinstven i odlučan da brani svoje pravo za ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Predsednik Vučić im je rekao da ih razume i ukazao im na sve posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog sporazuma. Rekli su da razumeju predsednika, ali da ne žele da nijedan Srbin napusti KiM“, preneo je Petković.

Dodaje da su Srbi poručili da će učiniti sve da se bore da odbrane svoje pravo da opstanu na KiM, kao i da će na demokratski i miran način učiniti sve da pokažu pun otpor na nezakonite i jednostrane odluke Aljbina Kurtija.

Naveo je da su poručili i da ako „neko napadne naš narod da će se boriti svim sredstvima“.

„Nećemo odustati od svog naroda“ 

Na pitanje da li će Srbi izaći iz kosovskih institucija, Petković podseća da je za sutra zakazan sastanak svih političkih predstavnika sa KiM na kojem će doneti svoju odluku.

„Nas će obavestiti i svakako šta god da je i kako god da je. Nećemo odustati od svog naroda jer to u kojoj državi žive moći će svi da vide i u nedelju i danima pred nama, pa da se vidi da li na severu treba da se vijori plavo-žuti, crveno-crni barjak ili naša trobojka“, kazao je Petković, ističući da će svi dobro videti da je njihova jedina država Srbija.

Petković ističe da je Aljbin Kurti svojom jučerašnjom izjavom u sred Berlina, kada je rekao da ga ne interesuje formiranje ZSO, da papir možda postoji u Beogradu, ali ne u Prištini, kao i izjavom da smenjuje Đurića zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, ali i svakoj mogućnosti da se ide ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„To je naišlo na ogorčenje našeg naroda. Očekuje se reakcija države Srbije, posebno zbog kršenja međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, ali i drugih sporazuma. Ovo ponašanje je kap u poslednjoj časi. Pravo je pitanje da li je neko juče sa Zapada mogao čuti ili je čuo Kurtija koji gazi usred Berlina sporazume, čime je ponizio EU, ali i Srbiju i Srbe na KiM“, ukazao je Petković.

Ironično je upitao da li možda Zapad nije čuo te izjave, pa tako nemamo reakcije već 24 časa.

„Naš narod odgovorio jedinstveno i složno“ 

Kurti je, kaže Petković, smenom Đurića prekršio tačku 9 Briselskog sporazuma jer, objašnjava, za njegovo postavljanje, ali i smenu zaduženi su gradonačelnici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM.

„Zbog ovakvog ponašanja Prištine i namere da u potpunosti pritisne srpski narod i po pitanju preregistracije vozila, ali i smene Đurića, naš narod odgovorio je jedinstveno i složno. Uznemireni su i zbog toga je juče predsednik Vučić razgovarao sa njima“, navodi Petković.

Ističe da je predsednik jasno rekao i da je država Srbija uz svoj narod na KiM, kao i da se nikada više neće ponoviti Oluja ili pogrom.

„Srbija će na kraju da pobedi, danas imamo na čelu predsednika koji se bori za naš narod na KiM i koji ih nikada neće ostaviti na cedilu“, kazao je Petković.

Na pitanje imaju li bilo kakvi pregovori s Prištinom smisla, i konstataciju da u EU očekuju brzi odgovor na francusko-nemački predlog, Petković je odgovorio da nema ni brzog odgovora iz Brisela i sa Zapada kada Kurti brutalno krši Briselski sporazum.

„Kada Kurti ponižava i Nemačku i EU usred Berlina, govoreći da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština? Zašto nema odgovora ni na to što su nezakonito smenili Nenada Đurića samo zato što je radio svoj posao i branio dogovoreno Briselskim sporazum“, upitao je Petković.

„Kurtijevo ponašanje neprihvatljivo“ 

Poručio je da smo „siti“ licemerja i takozvane naivnosti Zapada, kao i da će Srbija braniti svoje pravo da se čuje istina, boriti se za mir i stabilnost.

„Kada vas sateraju u ćošak, ne daju vam šansu da odgovorite. Iako smo sve vreme govorili i insistirali da moramo u Briselu da tražimo rešenje, da idemo u pravcu kompromisa, da sačuvamo mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu… što smo i juče pokazali, tokom Berlinskog procesa, jer smo učestovali u dogovorima koji treba da poboljšaju slobodu kretanja u regionu“, rekao je Petković.

Naveo je i da je ponašanje Aljbina Kurtija neprihvatljivo, kao i da ide upravcu gaženja svega srpskog na KiM, sa krajnjim ciljem da se protera Srbija i srpski narod sa KiM.

„Zato je naš narod izradio veliku bojazan da mu se ne dogodi da u kamionima, prikolicama ide u pravcu centralne Srbije. To neće dozvoliti ni Beograd, ni predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Petković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar