Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

„Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma“, kaže Petar Petković. 

„Kurtijeve lekcije o samoproglašenom ‘Kosovu’ kao građanskom društvu vrhunski su bezobrazluk, zato što je njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, i u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave“, rekao je direktor Kancelarije za KiM. 

„Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi“, poručio je Petković.

Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija, neće odustati od ovog zahteva, kaže Petković i dodaje da uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije moguće jer je, kako kaže, protivno kosovskom ustavu. Poručuje i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar