Petković: Kurti izaziva krizu zadržavajući vozila sa KM oznakama; Svećlja: Beograd krši sporazum

Kako se ističe u saopštenju, „Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama“.

„Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji. Tim sporazumom, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka“, navodi Petković.

Međutim, kako dodaje, jutros je „Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM“.

„Zbog toga očekujemo od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine“, ističe se u saopštenju.

„Kurti po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum. Svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o Kurtijevim namerama da provocira Srbe“, dodaje Petković.

Podseća i da je prošlogodišnju krizu izazvao Kurti odlukom da nasilno i bez ikakvog pravnog osnova ukida KM registarske oznake i Srbima izriče opomene i naplaćuje nekakve kazne, a „od jutros ponovo je posegao za svojim nasilnim protivpravnim i jednostranim merama direktno protiv srpskog naroda“.

„Više je nego očigledno da je jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM Aljbin Kurti“, zaključuje Petković.

Svećlja: Beograd prekršio sporazum o registarskim tablicama

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalj Svećlja potvrdio je da je policija na punktovima Jarinje i Brnjak na severu KiM zabranila ulazak automobila sa tablicama KM (Kosovska Mitrovica), a kojima je registracija produžena od decembra prošle godine.

Svećlja je optužio Beograd da je prekršio sporazum postignut u novembru 2022. godine u Briselu u vezi sa registarskim oznakama automobila.

„Srbija je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine pristala da obustavi izdavanje nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Na osnovu slučajeva predstavljenih na našim prelazima, Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum“, napisao je Svećlja na svom Fejsbuk profilu.

„Automobilima sa predmetnim registarskim tablicama neće biti dozvoljeno da uđu ili rade na teritoriji Kosova, s obzirom da su nelegalni i da postoji sporazum o prestanku izdavanja ili njihovoj preregistraciji“, tvrdi Svećlja.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar