Petković: Jedini Kurtijev cilj je da istisne državu Srbiju sa KiM

Petar Petković se obratio javnosti povodom najave Prištine da će od prvog avgusta krenuti primena odluke o preregistraciji vozila i srpskim ličnim kartama.

Aljbin Kurti krši sporazum o slobodi kretanja i mnoge druge sporazume koje smo ranije potpisali, ocenio je Petković.

Objašnjava da se Kurti poziva na sporazum iz 2011. godine, koji Beograd primenjuje od početka, dok se Kurti toga setio 11 godina kasnije.

„Njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije, da bi se istisnulo postojanje države Srbije sa prostora KiM“, istakao je Petković i napomenuo da se time vrši i dodatni pritisak na srpski narod.

Dodao je da su odluke Prištine suprotne svim dosadašnjim sporazumima.

Petković je rekao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011. godine krši već stečena prava, i istakao da tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srpskih opština.

Kurti želi da uruši dijalog i izazove krizu, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazume i zaustave Prištinu u primeni ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovornost je na njima.

„Ne bismo imali ovakvu krizu da imamo ZSO“ 

Istakao je da Priština deset godina odbija da formira ZSO, a da sada primenjuje režim ulazno-izlaznog dokumenta za lične karte. 

„Ne bismo imali ovakvu krizu da imamo Zajednicu srpskih opština (ZSO), koja bi omogućila kolektivna i individualna prava za Srbe na Kosovu i Metohiji. Radi se o dijalogu Beograda i Prištine, a taj dijalog je dogovoren odlukom UN iz 2010. godine, gde imamo asimetričan pristup dve strane“, poručio je Petković.

Naglasio je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva da se reše suštinska pitanja koja će omogućiti normalan život, a ne da se prizna takozvana država Kosovo.

Na pitanje da li je retorički izjavio da Srbi kreću u formiranje ZSO, Petković je odgovario da će Srbi, poštujući Briselski sporazum i sve ostale sporazume, ući u realizaciju i tog sporazuma.

Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi.

Inače, na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas i prethodnih dana izlepljeni su plakati sa natpisima protiv odluke vlasti u Prištini da od prvog avgusta počne preregistracija vozila srpskih tablica sa početnim slovima gradova na KiM i o nevaženju srpskih ličnih karata.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar