Petković: Izrada nacrta ZSO je isključiva nadležnost Upravljačkog tima

Petar Petković je rekao da je to nedvosmisleno jasno iz člana B tačke 2 Sporazuma pod nazivom „Delokrug i mandat upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO“ iz 2013. godine koji kaže da je izrada nacrta Statuta ZSO isključiva nadležnost Upravljačkog tima.

„To je potvrđeno i članom 21. Opštih principa iz 2015. godine koji navodi da će „Statut ZSO sastaviti Upravljački tim i predstaviće ga dijalogu na visokom nivou u roku od četiri meseca…“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, pokušaj da bilo koja nevladina organizacija na sebe preuzme nadležnost izrade Nacrta Statuta ZSO predstavlja direktno obesmišljavanje dijaloga i kršenje sporazuma koji su definisali ovo pitanje.

„Jasno je da je ovde reč o još jednom pokušaju da se Zajednica srpskih opština predstavi kao svojevrsna nevladina organizacija, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na dogovorene u okviru sporazuma – gde je precizirano da će ZSO imati izvršna ovlašćenja na zaštiti kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković.

Precizirao je da, niko iz Upravljačkog tima nije zatražio usluge organizacije „Fridrih Ebert“ za izradu Nacrta Statuta ZSO, jer je taj posao poveren isključivo Upravljačkom timu, što je potvrdio i izveštaj Evropske unije iz aprila 2018. godine.

„U skladu sa poverenim mandatom, Upravljački tim je završio izradu Nacrta Statuta pre skoro pet godina, tačnije avgusta 2018. i o tome službeno obavestio EU“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Podsetio je da do dana današnjeg, Evropska unija nije ispunila svoju obavezu i sazvala dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt Statuta.

Kako je rekao tu nije reč samo o nipodaštavanju dogovora postignutih u Briselu 2013. i 2015. godine.

„Na delu je i antidemokratski pokušaj da o ugroženim pravima Srba odlučuju oni koji nemaju nikakvog dodira sa njihovim realnim životima na Kosovu i Metohiji i koji ne predstavljaju srpski narod u pokrajini“, rekao je Petković. 

„Na posletku, a ne manje važna je i činjenica da je pre samo četiri meseca ova organizacija demantovala tadašnje informacije da radi na izradi Nacrta statuta ZSO, iako je na to javno ukazano. To što danas sami sebe demantuju, dovoljno govori o njihovim pravim namerama“, zaključio je Petković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar