Petković: Izborićemo se za KM tablice, Priština na pragu energetskog kolapsa

Petar Petković je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, da bi sakrio katastrofalno stanje po pitanju energetike, na dan početka sprovođenja dogovora nastavlja da preti ukidanjem KM registrarskih tablica.

„To što Aljbin Kurti po ceo dan snima video materijale na srpskom jeziku, a Dželjalj Svečlja se pod okriljem noći slika za društvene mreže na severu Kosova i Metohije, neće sakriti činjenicu da je Priština na pragu energetskog kolapsa, uz restrikciju 90 odsto potrošača na dnevnom nivou i do sedam sati“, naveo je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je ocenio da više ni Albanci, kako je rekao, ne nasedaju na Kurtijevu antisrpsku histeriju, kojom bi da prikrije svoje nesposobno rukovođenje energetskom krizom, zato što ljudi na Kosovu i Metohiji žele da imaju struju na pragu grejne sezone.

„Obilaskom administrativnih prelaza Svečlja je mogao da pročita i disklejmer koji mu jasno stavlja do znanja da od tzv. kosovske državnosti nema ni slova, niti će je ikad biti, tako da je sa Brnjaka Svečlja poneo lekciju po koju je došao“, rekao je Petković.

Poručio je i da Kurti i Svečlja ne pokušavaju da treniraju mišiće na severu Kosova i Metohije jer time samo pokazuju koliko su im snage skromne, a dometi još manji.

„Posebno u kontekstu pokušaja Prištine da kriminalizacije sever, preteći bez osnova, dokaza i argumenata hapšenjem potredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Ako je mislio Svečlja da će na taj način da uplaši Srbe, grdno se prevario“, naveo je Petković.

Istakao je i da se danas, u okviru inicijative „Otvorenog Balkana“ u Beogradu otvara najveća vinska manifestacija u ovom delu Evrope, dok se Priština, kako kaže, grčevito trudi da sakrije svoje loše rezultate i smišlja pakosti.

Aljbin Kurti je na Fejsbuku, uz video poruku na srpskom jeziku, pozvao građane da u naredna dva meseca izvrše preregistraciju bez nadoknada koje će inače iznositi 5.000 evra, dok je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja noćas posetio Brnjak povodom primene spiorazuma o dokumentima.

Dijalog jedini način za rešavanje nesuglasica sa Prištinom

Petar Petković sastao se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom kojem je preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na KiM i u regionu, istakavši da je dijalog jedini put i način za rešavanje nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Petković je sagovornika upoznao sa sadržajem postignutog dogovora o ličnim dokumentima kojim je Beograd, uz garancije EU, uspeo da sačuva srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, i južno i severno od Ibra.

Petković je naveo da je sastavni deo dogovora i disklejmer u kojem jasno stoji da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine vrši isključivo iz razloga da se olakša sloboda kretanja pojedinaca, shodno Sporazumu o slobodi kretanja postignutog 2011. godine u okviru Briselskog dijaloga, te da ovaj dogovor nikako ne znači priznanje tzv. Kosova, već da je postignut u skladu sa Rezolucijom 1244.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Pič je pozdravio dijalog na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine i pozvao na konstruktivno angažovanje obe strane u svetlu šire krize, izazvane ratom u Ukrajini.

Petković je podsetio da je Beograd u tom smislu ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma za razliku od Prištine koja nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština sa kojom se, dodao je, kasni više od devet godina i sa kojom bi se svi problemi na terenu lakše i efikasnije rešavali.

Istakao je da je nedavno usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo nadu da se radi o značajnom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom i ostalih sporazuma, ali da je jednostranim potezima Prištine Kurti dijalog vratio tri koraka unazad.

Petković je rekao da, pored nesprovođenja sporazuma o ZSO, Priština vrši stalnu opstrukciju i u rešavanju ostalih pitanja, pre svega pitanja nestalih lica koje je, dodaje, pokrenuto na inicijativu Beograda i koje je za srpsku stranu pre svega humanitarno, a ne političko pitanje.

Iako je Beograd, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih, izvršio pretragu svih terena po zahtevu Prištine, albanska strana ne dozvoljava pretragu devet lokacija na KiM na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, upozorio je Petković.

Skrenuo je pažnju da će eventualno istrajavanje Prištine na sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, kada su u pitanju registarske tablice, voditi daljem zaoštravanju situacije na terenu, ali i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti u pokrajini i regionu.

Istakao je da Srbi na severu KiM ne prihvataju RKS tablice, jer kao punopravni građani Srbije imaju puno pravo da koriste srpske KM registarske tablice.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar