Петковић: И даље присутна атмосфера која је довела до мартовског погрома

На данашњи начин навршава се 19 година од мартовског погрома у ком је убијено најмање 19 особа, а повређено је око хиљаду.

Директор Канцеларије за КиМ наводи да је реч о једном од најтежих масовних злочина у новијој европској историји.

„У међувремену, не само да смо остали ускраћени за кажњавање одговорних, већ смо сведоци да је политичка и друштвена атмосфера из које је овај страшан догађај проистекао и даље присутна и да је, штавише, шовинизам и мржња до данас идеолошка константа у Приштини“, навео је Петковић.

Поручује да ова и будуће генерације имају обавезу да негују сећање на жртве и да не забораве чињеницу да је било планирано да наш народ и све што сведочи о његовом вишевековном трајању на простору Косова и Метохије буду дословно обрисани за неколико дана у масовном таласу насиља.

„Дужни смо да се сећамо наших страдалника, порушених кућа и светиња, јер наши сународници су убијани и прогањани не зато што су то нечим заслужили, већ због онога што јесу, а слична судбина је могла да задеси било ког припадника нашег народа. Зато осећај јединства и националне солидарности јесу вредности које и данас, 19 година касније, и у будућности морамо да афирмишемо“, наводи Петковић.

Додаје да угроженост српског народа на Косову и Метохији није нестала, али да је мржња према Србима и свему српском и даље присутна међу представницима албанске политичке елите у Приштини.

„Шта више, политичари у Приштини се и данас надмећу ко ће гласније и ватреније да мрзи Србију и Србе, и то се готово свакодневно види у бројним нападима на Србе и њихову имовину, али се то препознаје и у паничном страху Приштине од Заједнице српских општина која је једини оквир заштите српског народа и њихових права на Косову и Метохији“, сматра Петковић.

„Погром остаје мрља на лицу међународне заједнице“

Директор Канцеларије за КиМ напомиње да то што Србија не заборавља, не значи да је заробљена у прошлости, већ да је одговорна према свом народу и његовој будућности, водећи рачуна да нам се таква несрећа никада више не догоди.

А реч је, додаје, о погрому који ће остати мрља на лицу међународне заједнице „у чијем присуству су хорде албанских екстремиста етнички очистили многа српска места, побили невине људе, спалили цркве и манастире“.

„Српски народ се, у складу са својим тешким историјским искуством, памћењем чува од понављања страдања и националних голгота, али је у исто време окренут будућности и тражењу чврстих основа за складан суживот и сарадњу са свим народима са којима дели балканске просторе, уз очување наших виталних државних и националних интереса“, навео је Петковић.

Напомиње да ће Косово и Метохија остати наше централно државно и национално питање, а да ће безбедност нашег народа и духовно и културно наслеђе у покрајини бити највиши приоритет наше националне политике на челу са председником Александром Вучићем, који је својом одлучном политиком залог да нам се погром никада више не понови.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar