Petković: Dijalog ne može biti tretiran kao monolog jedne strane koja ispostavlja ucene

Drugačije se ne mogu tumačiti njihove neosnovane optužbe da zvanični Beograd „blokira dijalog“ i da je „dugačka lista“ sporazuma koje Beograd navodno nije ispunio, kako to iracionalno tvrdi Vjosa Osmani, saopštio je Petar Petković.

„A realnost je sasvim drugačija – dugih je 3.206 dana kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, duge su godine kako Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na KiM, za koje Beograd ima pouzdana saznanja da skrivaju posmrtne ostatke nestalih u ratu“, navodi se u sasopštenju.

Petković dodaje da je dugih devet godina kako Priština odbija da sprovede dogovore iz oblasti energetike, već radije generiše energetsku krizu.

Sve su to, navodi se, pitanja od životnog značaja za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a koje Priština sistemski ignoriše, zajedno sa brojnim drugim kršenjima sporazuma.

„Da bude sasvim jasan, Beograd je čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i proces normalizacije odnosa, ali dijalog ne može biti tretiran kao monolog jedne strane koja ispostavlja ucene za pregovaračkim stolom, već kao proces zajedničkog traganja za kompromisnim rešenjem“, istakao je Petković.

„Umesto što se služe obmanama, Prištini bi bilo najbolje da se vrati za pregovarački sto u Briselu i da prestane da odbija razgovore sa srpskim pregovaračkim timom, što je bio slučaj prethodnih šest meseci“, zaključio je Petković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar