Peticija protiv odluke Prištine o oduzimanju privatnog zemljišta na severu KiM

Peticijom traže i poništavanje odluke o eksproprijaciji njihovog zemljišta po odluci vlade u Prištini, koja je poslednji akt o oduzimanju imovine vlasnika Srba na severu, donela juče na elektronskoj sednici, uprkos njihovom protestu.

Meštani Drena i Leška na prilazu svojih imanja protestuju treći dan, a radovi na otvaranju novih i proširenju postojećih puteva obustavljeni su od juče ujutru.

Mehanizacija za otvaranje puteva stoji, a obezbeđuje je desetak naoružanih policajaca u nekoliko oklopnih vozila.

EU sa zabrinutošću prati šta se događa i apeluje na kosovsku vladu da poštuje proces i prava vlasnika imovine.

Nebojša Vlajić, zastupnik vlasnika imanja u Drenu, ističe da život na KiM ne podrazumeva i pravo na pravo, već borbu protiv tajnih i tajanstvenih odluka institucija.

Vlajić je najavio podnošenje tužbe za utvrđivanje zakonitosti, da javni interes nema prevagu nad privatnim, a zatražiće i obustavu eskproprijacije.

Na elektronskoj sednici Vlada u Prištini juče je usvojila odluke o potencijalnoj gradnji objekata od „javnog značaja“ i eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u sredinama u kojima su već izgrađene ili se planira gradnja baza za pripadnike granične policije na severu KiM.

Iz Misije EU u Prištini napominju da „kosovski zakon nalaže određeni period konsultacija i otvara prostor građanima za potencijalne žalbe“.

„Važno je napomenuti da proces eksproprijacije, prema zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost za pogođene građane da osporavaju bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što bilo koja odluka o eksproprijaciji postane konačna“, saopštili su iz Misije EU i apeluju na kosovsku vladu da „preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju“, ističu.

Gradnja baza za smeštaj pripadnika interventne granične policije na više lokacija na severu Kosova počela je u septembru 2021. godine. Do sada ih je izgrađeno najmanje pet, što većih što manjih.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar