Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

Posle rutinske kontrole na administrativnom punktu u centralnoj Srbiji, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih saradnika je izdvojen iz kolone, a putnicima je rečeno „da čekaju“.

Nakon četrdesetominutnog zadržavanja, patrijarhu Porfiriju nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, posle čega se sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je patrijarhu srpskom Porfiriju Priština zabranila ulazak na KiM.

„Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere“, naveo je Petković na Tviteru.

„Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji, gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije“, naglasio je Petković.

Vlasti u Prištini zabranile su juče patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini saopštilo je da je dobilo zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (26–28. decembra) patrijarha Porfirija, i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena „tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar