Патријарх Порфирије: Црква сваку жену види као најузвишенији и најсветији Божји дар људском роду

У саопштењу Српске православне цркве, патријарх Порфирије је навео да Црква сваку врсту насиља сматра највећим грехом.

„Никог не одбацује, за све се моли, без обзира како се ко према Цркви и њеним верницима односи, имајући на уму речи светог Вукашина Јасеновачког: ‘Само ти, дијете, ради свој посао’, јер добро зна да ће нас Бог питати само шта ми чинимо другима, а не шта они чине нама“, наводи се у саопштењу СПЦ.

Позвао је све људе да дођу на литију у четвртак увече.

„Сви заједно, ходајући са Светим Николајем српским, молићемо се Спаситељу ради освећења улица и тргова, ради исцељења душа и тела, за мир у нама и међу нама, за нашу пострадалу децу и за сву децу. Бог мира и љубави нека дарује мир свим нашим људима. Христос васкрсе“, навео је патријарх.

Патријарх Порфирије је рекао да ових дана читав народ болује од најстрашније несреће, а да су неки људи изрекли бруталне неистине и клевете на рачун цркве, патријарха и епископа, али да Црква нема разлога да се брани, јер се ослања на Христа.

„Живимо у конфузном времену у којем није најважније да ли је изговорена реч тачна и истинита, него да ли је горка и оштра или је слатка и умилна. Стога смо, ради верног народа и јавности, били обавезни да кажемо шта је истина, а шта манипулација и неистина. Нама је, међутим, занимљив феномен да је критика упућена једној конкретној особи изазвала одређене медије и појединце да по први пут бране конкретног државног функционера. То се никада до сада није десило да они који се увек и по правилу међусобно оптужују и нападају, сада једни друге бране“, наводи се у саопштењу.

Истакао је да Црква сваку жену види као најузвишенији и најсветији Божји дар људском роду.

„Ако су својим инсинуацијама и заменама теза успели икога да збуне, сви треба да знају да Црква, почевши од пресвете Богородице, сваку жену – мајку, сестру, кћерку, колегиницу на послу, комшиницу, случајну пролазницу, види као најузвишенији и најсветији Божји дар људском роду.

На друштвеним мрежама се пре десетак дана појавио снимак на којем патријарх Порфирије, користећи увредљиве речи, говори о родно сензитивном језику и женама.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar